IKMT i vuri 650 milionë gjobë Salillarit! Revoltohen banorët e Lumasit: Vazhdojnë ende punimet, do futemi sërish në grevë 

Advertisement

Banorët e fshatit Lumas kanë depozituar në SPAK një kallëzim penal për kryetaren e bashkisë Dimal, Juljana Memaj dhe administratorin e shoqërisë “Salillari” sh.p.k, Pëllumb Salillari.

Banorët kërkojnë ndjekje penale për Salillarin ,të cilin e akuzojnë për veprat penale: “Shpërdorimi i tokës” Neni 199 , “Prerja e paligjshme e pyjeve” Neni 205, “Shkatërrimi me zjarr i pyjeve dhe i mjedisit pyjor” Neni 206/a dhe “Dëmtimi i habitateve në zonat e mbrojtura mjedisore” Neni 202/b.

Në kallëzimin penal drejtuar Prokurorisë së Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK), 123 banorët e Lumasit kërkojnë ndjekje penale për “Shpërdorim detyre” Neni 248 për kryetaren e bashkisë Dimal, Juljana Memaj.

Ata shpjegojnë se janë vënë në dijeni “të disa veprimeve kriminale të kryera nga Pëllumb Salillari”, që është administratori i shoqërisë “Salillari” sh.p.k. Sipas banorëve, Shoqëria “Salillari” sh.p.k  me administrator Salillarin ka shkatërruar dhe prerë kurorën e pishave mbi guroren e Gurit të Bardhë në bashkinë Dimal.

Në kallëzimin penal thuhet se kjo masakër mjedisore është bërë me qëllim nga kjo shoqëri për zgjerimin e sipërfaqes së shfrytëzimit për gurore dhe furrave të gëlqeres në bashkinë e Dimalit.

Banorët akuzojnë firmën se ka djegur rreth 30 ha pyje, duke rrafshuar të gjithë kodrën me pisha në lagjen “Guri i Bardhë” në Dimal, vetëm për përfitimet e tij. Për këtë masakër mjedisore, banorët e Lumasit kërkojnë ndjekje penale për “Shpërdorim detyre”për kryetaren e bashkisë Dimal, Juljana Memaj.

Po ashtu, në kallëzimin penal, banorët e Lumasit akuzojnë Salillarin se ka shfrytëzuar shtratin e lumit Osum duke ndërtuar një impiant punimi për shfrytëzimin e inerteve dhe zhavorrit nga shtrati i Osumit, për të ndërtuar një pjesë të rrugës Skrapar-Përmet, edhe pse i është mohuar 2 herë nga Agjencia  Kombëtare e Mjedisit “Leja mjedisore” për të shfrytëzuar shtratin e lumit Osum”.

Advertisement

“Ne nuk mund të mbyllim sytë para masakrave të tilla mjedisore të cilat na dëmtojnë të gjithëve prandaj kërkojmë të fillojë menjëherë ndjekja penale për personat përgjegjës, të cilët nuk  respektojnë as vendimet e institucioneve shtetërore dhe nuk pyesin as për dëmet natyrore që i shkaktojnë këtij vendi si dhe për punonjësit e institucioneve përkatëse të cilët kanë për detyrë t’i monitorojnë dhe të marrin masa ndaj tyre”-përfundon kallëzimi penal i depozituar në SPAK nga 123 banorët e fshatit Lumas.

Kujtojmë se tre inspektorët Klajdi Merxhani, Aranit Çela dhe Ardian Lufo ushtruan kontroll në bashkinë Kuçovë dhe në kantierin e ndërtimit në Kanionin e Sinecit (monument natyre) dhe konstatuan shkelje ligjore. Sipas tyre janë konstatuar shkelje: marrja pa leje administrative e ujit, mos pasje me autorizim dhe ndërtimin e objekteve për shfrytëzimin e burimeve ujore, si dhe veprimtari që kryhen në kundërshtim të mbrojtjes së brigjeve.

Pas verifikimeve dhe konstatimeve të shkeljes, IKMT kërkon gjobitjen e firmës Salillari me 65 milion lekë (të vjetra), ndërsa pritet vendimi që do të marrë Kryeinspektoriati i IKMT-së.

Advertisement
235
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com