Pa turistë, majmunët e uritur mësyjnë shtëpitë

Advertisement

Të privuar nga burimi i tyre i preferuar i ushqimit – bananet, kikirikët dhe të mirat e tjera të sjella nga turistët që tani mbahen larg për shkak të koronavirusit – majmunët e uritur në ishullin turistik të Balit kanë sulmuar shtëpitë e fshatarëve në kërkim për diçka të shijshme.

Fshatarët në Sangeh thonë se majmunët kanë dalë nga një vend rreth 500 metra larg për të qëndruar në çatitë e tyre dhe presin kohën e duhur për të zbritur dhe rrëmbyer një meze të lehtë, raporton AP.

Të shqetësuar se sulmet sporadike do të përshkallëzohen në një sulm të majmunëve të gjithanshëm në fshat, banorët kanë nisur të dërgojnë fruta, kikirikë dhe ushqime të tjera në Pyllin e Majmunëve Sangeh në përpjekje për të qetësuar primatët.

“Kemi frikë se majmunët e uritur do të bëhen të egër”, tha fshatari Saskara Gustu Alit.

Advertisement

Rreth 600 majmunë të llojit “makak” jetojnë në pyll, duke u lëkundur nga pemët e larta dhe duke kërcyer rreth tempullit të famshëm Pura Bukit Sari, dhe ata konsiderohen të shenjtë.

Zakonisht, turizmi është burimi kryesor i të ardhurave për 4 milionë banorët e Balit, të cilët mirëpritën më shumë se 5 milionë vizitorë të huaj çdo vit para pandemisë. Pylli i Majmunëve Sangeh zakonisht kishte rreth 6,000 vizitorë në muaj, por ndërsa pandemia u përhap vitin e kaluar dhe udhëtimet ndërkombëtare ranë në mënyrë dramatike, ai numër ra në rreth 500.

Advertisement
249